Hoofdmenu
  Porsche Centrum Gelderland
Contact
Porsche Centrum Gelderland

Ressenerbroek 2

6666 MR Heteren

T +31 (0)26 356 0 911

F +31 (0)26 356 0 900
info@porschecentrumgelderland.nl

 

Openingstijden

ma t/m vrij
7.30 - 18.00 uur

zaterdag
9.00 - 17.00 uur

zondag
gesloten

 

 

Modellen
Hoofdmenu
Altijd kleurrijk: de nieuwe lakken van de Porsche Panamera.

Altijd kleurrijk: de nieuwe lakken van de Porsche Panamera.

Porsche kleuren.

19 januari 2024 -  Of het nu gaat om opvallende signaalkleuren uit de jaren ‘70 of de pasteltinten van twee decennia later; Porsche loopt altijd voorop bij het creëren van een veelzijdig kleurenpalet. Het merk heeft voor alle modelseries de kleurenschema’s herzien en lanceert nu vier kleurencategorieën - van klassiek tot expressief - onder de namen ‘Contrasts’, ‘Shades’, ‘Dreams’ en ‘Legends’. 

Zoals bij alle kleuren ging er een proces van jaren vooraf aan het creëren van de nieuwe lakken, die nu voor het eerst tastbaar worden op de nieuwe Panamera. “We hadden het eigenlijk makkelijk, want elke kleur staat goed op een Porsche”, glimlacht Daniela Milošević, Colour & Trim Designer bij Style Porsche.

Montego blauw metallic, IJsgrijs metallic, Lugano blauw en Madeira goud metallic. Zo maar een paar voorbeelden van de nieuwe exterieurkleuren voor de Panamera. Contrasts, Shades, Dreams en Legends zijn de vier categorieën waarmee Porsche het klanten makkelijker maakt om een kleur te kiezen die bij hen past. Contrasts omvat de meer klassieke en tijdloze kleuren, zoals zwart en wit. Aan de andere kant vallen verschillende schakeringen van wit, grijs en zwart in de Shades-categorie, die ook zilvertinten omvat, waaronder het nieuwe IJsgrijs metallic. Discrete nuances vergemakkelijken een uitgebreide personalisatie van de sportwagen van je dromen.

Kleuren Panamera

Met de opvallende kleuren in de Dreams-categorie kunnen klanten hun individualiteit uitdrukken en een statement maken. Nieuwe Dreams-lakken voor de Panamera zijn onder andere Lugano blauw en Madeira goud metallic. De Legends-categorie bestaat uit kleuren die niet alledaags zijn en een specifiek bijzonder element hebben. De tinten uit de verschillende kleurvelden zijn elegant, modern en tijdloos. Voorbeelden uit het kleurenpalet van de Panamera zijn Montego blauw metallic, Oak groen metallic neo en Krijt. Naast de standaardlakken biedt Porsche net als voorheen geïndividualiseerde kleuren aan met meer dan 170 ‘Paint to Sample’ lakken. Daarnaast legt het ‘PTS Plus’-programma de focus nog meer op ultieme individualiteit. Klanten krijgen hierbij de mogelijkheid om kleuren naar geheel eigen smaak te creëren. 

Traject van meerdere jaren om Porsche kleuren te ontwikkelen

Het creatieve proces en de technische ontwikkeling van een lakkleur nemen veel tijd in beslag. Deze langdurige procedures betekenen dat de experts bij Style Porsche altijd ver vooruit moeten kijken. “Een nieuwe kleur moet meer zijn dan alleen een trend, en moet zich over een langere periode vestigen”, benadrukt Volker Müller, hoofd van de afdeling Colour & Trim bij Style Porsche. “We moeten trends dus vroeg identificeren en soms zelf trends zetten.” Uit de ongeveer twaalf tot 15 nieuwe lakkleuren die het team elk jaar bedenkt, kiest de Executive Board de kleuren die verder ontwikkeld moeten worden. Als deze lakken technisch haalbaar blijken te zijn, gaan ze binnen drie jaar in serieproductie.

Wanneer de nieuwe kleurvisies zijn gecreëerd, komen de leveranciers in beeld. “Tijdens de creatieve sessies ontstaan nog meer prachtige ideeën”, zegt Colour & Trim-ontwerper Daniela Milošević. Leveranciers werken de nieuwe kleuren voor Porsche uit met behulp van verschillende kleurpigmenten. Dit leidt tot diverse interpretaties van een kleur en meerdere kleurtooncreaties die Porsche-experts uit de productie, technische ontwikkeling, design, verkoop en marketing vervolgens bespreken. De kleurideeën moeten niet alleen technisch haalbaar zijn, maar ook overeenkomen met de eisen van de verschillende markten. Die kunnen soms behoorlijk verschillen. “Onze Aziatische klanten neigen naar gedurfde kleuren, terwijl klanten in de VS de voorkeur geven aan meer behoudende tinten”, zegt Milošević.

Kleuren Panamera

Vervolgens worden miniatuurauto’s van de huidige 911 in de nieuwe kleuren gespoten om het effect van de lakken beter te kunnen beoordelen. Virtual reality-experts van Porsche vertalen de nieuwe kleuren ook naar beelden die op een 16 meter breed LED-scherm worden gevisualiseerd. De exterieurkleuren van nieuwe modelseries of afgeleiden daarvan zijn dan met één druk op de knop te wijzigen. De uiteindelijke beslissing over het al dan niet doorgaan met een nieuwe kleur ligt bij de Executive Board. Voor elke kleur wordt een gespoten auto gepresenteerd. Het topmanagement van Porsche beoordeelt de auto's bij daglicht maar ook digitaal op een LED-scherm.

Uitgebreide tests en waarborgen 

Bij Porsche eindigt het ontwikkelingsproces niet met de creatieve fase. Zo onderzoeken de lakexperts van de sportwagenfabrikant de beste manieren om lakschades te herstellen. Dit omvat bijvoorbeeld het controleren van de haalbaarheid van een zogenaamde spotrepair op basis van één van de gespoten pre-productieauto’s. Ongeveer een jaar vóór de start van de serieproductie wordt ook een zogeheten veldtest uitgevoerd. Daarbij wordt de lak door slangen naar vernevelaars gepompt en controleren experts van de afdeling Colour Development of de ringvormige slangen geen kleurafwijkingen veroorzaken. 

Kleuren Panamera

Een generale repetitie voor de daadwerkelijke serieproductiestart moet dergelijke ongewenste verrassingen voorkomen. Het is ook noodzakelijk om rekening te houden met de precieze spuitomstandigheden in de fabrieken van Porsche. “In de verschillende fabrieken hebben we uiteenlopende spuitrobots en variërende cyclustijden, slanglengtes en systeemvolumes”, legt Bernd Mieskes, hoofd van het Colour Development-team, uit. “Daarom moeten we de lak aanpassen aan de specifieke omstandigheden van een fabriek.”

Voordat een klant in de Car Configurator of bij de Porsche-dealer uiteindelijk de kleur kan selecteren, voert Porsche eerst nog aanvullende tests uit. Zo worden kleurstalen in de zogenaamde Weather-o-Meter 3.200 uur lang blootgesteld aan sterk UV-licht, om de duurzaamheid van de lak te testen. Theoretisch komt dit overeen met een jaar direct zonlicht in de ‘sunshine state’ Florida. Of dat nog niet genoeg is, test Porsche de lak ook nog op brandveiligheid, steenslag en zout water.

Kleuren Panamera

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.